Всяка суспензия на колелото, снабдена с оси ставите, съответстваща на управляемите оси

Те се определи ориентацията и необходимата подкрепа за колелата. Подкрепата идва от горе, а ориентацията е гарантирано в свободна начин. Следователно, всяко колело изисква две аксиални стави. Долната суспензия шарнирното съединение е определен, докато горната rallino се нарича. Те са прикрепени към носещото тяло на колелото и оста.

Двойната дизайн прави контрола на колелата е възможно, дори и с тежки товари, тъй като вторият съвместен поеме върху себе си част от товара на първия. Логично е да се заключи, че ударите на оси са в постоянно сътрудничество и поради това, че трябва да се запази това се отразява и двете. Въпреки това, те не проявяват същата степен на износване и замяната им не трябва да се случва по същото време. Замяна означава липса на предварително решение на двамата да бъде променена. Поради това, че винаги е полезно да има и двете на разположение, тъй като често те се продават заедно. Единствената разлика е в позицията си по отношение на лагер на колело. Преди да се разглобява както на жилищни винтове на лагер на колело, трябва да се отстранят. Това е гайки и болтове със самостоятелно закрепване, което трябва да се смени заедно с rallino. Не се притеснявайте, те ще се предлага заедно с rallino под формата на комплекти.

В rallino трябва да се сменя всеки път, когато играта е твърде голям. Това е опасно, ако можете да чуете силни шумове, идващи директно от rallino когато маневриране в тесни пространства. Въпреки това, като шум може да бъде причинено от други елементи на окачването. когато шумът в остри завои се случи във всеки случай, вие знаете, че една от възможните причини може да бъде rallino дефектен. Независимо от марката ви интересува, ние сме части от отлични качествени резервни части намерени (например, топлообменници, конвектори, времеви пояси, модул за запалване и т.н.), на много разумна цена.